Συμβουλευτική - Γενικές ερωτήσεις



MUDr. Roman Bok MUDr. Roman Bok
narozen 1970
1988 - 1994 - studium na lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze
1994 - 2005 - lékař interního odd. Nemocnice Pardubice, specializace gastroenterologie
1997 - I. atestace z interního lékařství
2000 - nástavbová atestace gastroenterologie a hepatologie
2005 - Gastroenterologie nemocnice Chrudim
2008 - Gastroenterologická praxe Gastromedic s.r.o., Pardubice


Συμβουλευτική

dobrý den, uvažuji o koupi Penoxalu. Mám vysoký tlak, cholesterol, časté pásové opary /očkovaná/ a čepy na mandlích. Sníženou funkci štítné žlázy - Letrox již vysazen. Doporučujete preparát? děkuji
MUDr. Roman Bok
Dobrý den. Vzhledem k příznivým účinkům na imunitní systém bych ve vašem případě preparát doporučil. Hezký den.
Dobrý den,jsem rok po rakovině prsuT2N0M0,trip.neg.,radikální masteskomii,Penoxal užívám už 2mesice a po psychické stránce jsem díky Penoxalu velice spokojená,mám dotaz jestli Penoxal můžu brát i v těhotenství,zatim mám všechny testy v pořádku a protože jsem bezdětna a je mi 35let,chtěla bych za rok otěhotnět,děkuji za odpověď
MUDr. Roman Bok
Dobrý den. Vzhledem k tomu, že s tímto preparátem nejsou zkušenosti u těhotných, bych byl v tomto období velmi opatrný. Nevidím problém brát ho do doby, než se těhotenství potrvdí, pak bych ho spíše vysadil, event. bych tuto skutečnost konzultoval s ošetřujícím gynekologem-porodníkem. Hezký den.
Dobrý den, manžel je po operaci hlavy /nádor na mozku/ a nyní
každým rokem chodí na operaci gama nožem z důvodu recidivy.
Myslíte si, že by užívání Penoxalu pomohlo?
MUDr. Roman Bok
Dobrý den. S léčbou nádorů v této oblasti nemám dostatek zkušeností, ale nevidím jediný důvod, proč by nemohl preparát Penoxal pomoci. Zkuste v dávkování 2x1 kapsle po 100mg. Hezký den.
Dobrý den.
Přemýšlím o posílení imunity. Ale mám vrozenou poruchu krvetvorby - trombofilik užívám celoživotně Warfarin. Wobenzym nemůžu jak je to s Penoxalem? V lékařských studiích máte uveden přípravek GESAVIT ne tedy Penoxal.
Děkuji.
MUDr. Roman Bok

Dobrý den, bylo by vhodné se obrátit na Vašeho lékaře, který by kromě Warfarimu mohl předepsat i bezpečnější Pradax. Současné užívání Warfarinu a Penoxalu by nemuselo dělat dobrotu. Warfarin redukuje počet krevních destiček a látka Biocol je zase tvoří. Pradax funguje na jiné bázi. Pokud by Vás zajímala odborná rada, tak je možné vznést dotaz praktickému lékaři MUDr. Kupečekovi z Hradce Králové.
Gesavit byl původní název přípravku, který byl přejmenován na Penoxal.
Dobry den, rada bych se zeptala, zda muze moje sestra uzivat Penoxal. Ma cca 3/4 roku silny kasel, ktery neztluily ani antibiotika a jine leky proti kasli. Vsechna vysetreni ma ok, vcetne krve.

Dekuji mockrat.
MUDr. Roman Bok
Dobrý den. Pokud kašel trvá takto dlouho, je vhodné vyšetření, zda není příčina kašle jiná než infekční. Jistě je vhodné vyšetření na plicní ambulanci či ORL / nutno vyloučit neoplazie v TRN a ORL oblasti / , event u gastroenterologa / vyloučit gastroesofageální reflux gastroskopicky /. Často se stává, že příčinou kašle je toto onemocnění, kdy se vrací žaludeční obsah včetně kyselin do horního jícnu a může dojít až k vdechutí / zvláště v noci /. Pak sestře jistě antibiotika nepomůžou, je namístě spíše léčba tohoto refluxu / léky snižující tvorbu kyseliny v žaludku - blokátory protonové pumpy, event i léky zlepšující evakuaci žaludku dále do dvanáctníku a tenkého střeva - tzv. prokinetika /.
Pokud tyto jiné příčiny budou vyloučeny, pak je vhodné zkusit podávat preparát Penoxal. Hezký den.
Jsem po parciální mastektomii 11/2015. Jednalo se o hormonálně depedentní tubulární karcinom, (pT1c, NO, MO). Léčba Tamoxifen a RT (32x). RT už dokončuji, mám mírné komplikace, trochu mne bolí na hrudníku. Je pro mne PENOXAL vhodný jako prevence recidivy? Děkuji
MUDr. Roman Bok
Dobrý den. Ve vašem případě je podávání Penoxalu jako doplňkové léčby vhodné. Jednak potencuje účinky klasické protinádorové léčby, dále potlačuje nežádoucí účinky této léčby. Vzhledem ke stadiu onemocnění je vaše prognosa velmi dobrá, dlouhodobé podávání Penoxalu by mělo snížit riziko recidivy onemocnění / zde ale závisí, zda jste nositelkou BRCA genu, zde jsou nutné častější kontroly včetně kontrol i jiných orgánů, jako je žaludek, tlusté střevo a gynekologie /. Hezký den.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na problémy mé dcery,má 24 let,od mala trpi sníženou imunitou,která se projevuje problémy hlavně v oblasti horních cest dýchacích,častá nachlazení,rýmy,záněty nosohltanu ap.bylo by možné ji pomoci užívání penoxalu,děkuji.
MUDr. Roman Bok
Dobrý den. Zde je podávání Penoxalu vhodné, má příznivé účinky na imunitní systém, ze své zkušenosti bych očekával snížení frekvence zánětů v oblasti horních cest dýchacích. Hezký den.
Dobry den,chci se prosim zeptat,zda je penoxal vhodny pro 8- leteho syna,ktery je neustale nemocny - horni cesty dychaci,bronchitida,atd..Na imunitu mu nic nezabira.A take casto samy opar.A jake by u nej bylo davkovani?Dekuji za odpoved,hezky den.S pozdravem Martina Sveda.
MUDr. Roman Bok
Dobrý den. Zkušenosti s podáváním Penoxalu u dětí tohoto věku nemám velké zkušenosti / nejsem pediatr /, ale vzhledem k tomu, že jsem nezaznamenal nežádoucí účinky toho preparátu u starších dětí / kolem 12.-15. roku /, navíc účinky u těchto dětí / spíše mladistvých :) /byly příznivé, tak bych tento preparát na dobu 2-3 měsíců v dávce 1 kapsle po 50 mg neměl strach zkusit. Pokud dojde jen k částečnému zlepšení obtíží a neobjeví se nějaký nežádoucí účinek / upřímně to ani nepředpokládám /, pak bych klidně zvýšil dávku na 2 x 1 kapsle po 50 mg. Hezký den.
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda penoxal múže zabránit častým recidivám herpesu.
MUDr. Roman Bok
Dobrý den.
Vzhledem k tomu, že přípravek Penoxal posiluje imunitní systém, lze předpokládat příznivý účinek na časté recidivy herpetických infekcí. Viry herpesu jsou trvale přítomny v těle, většinou v nervových gangliích a při nedostatečném imunitním dohledu dochází k aktivaci těchto virů a výsevu puchýřů, ať v oblasti herpes simplex, tak i v oblstech výsevů herpes zoster / pásový opar /.
Vhodné dávkování je 1 kapsle Penoxal 50mg denně minimálně po dobu 2 měsíců, léčbu lze opakovat.
hezký den.
Dobrý den, prosím o radu, zda je penoxal vhodný při dg. systémový lupus erythematodes a těžko léčitelné astma. Léčba je nastavena: medrol, plaquenil, serevent, buventol, spiriva. Děkuji Jana
MUDr. Roman Bok
Ve vašem případě si nejsem jistý příznivými účinky Penoxalu na vámi popisované onemocnění. Vzhledem k tomu, že je systémový lupus je autoimunitní onemocnění, lze předpokládat spíše mírné zhoršení / penoxal spíše imunitní systém posiluje, vy potřebujete imunitní systém brzdit/.
Νέ ερώτημα