Συμβουλευτική - Γυναικολογία



MUDr. Roman Bok MUDr. Roman Bok
narozen 1970
1988 - 1994 - studium na lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze
1994 - 2005 - lékař interního odd. Nemocnice Pardubice, specializace gastroenterologie
1997 - I. atestace z interního lékařství
2000 - nástavbová atestace gastroenterologie a hepatologie
2005 - Gastroenterologie nemocnice Chrudim
2008 - Gastroenterologická praxe Gastromedic s.r.o., Pardubice


Συμβουλευτική

Dobrý den, můžete mi prosím popsat rozdíly doplňků stravy? Před třemi lety jsem byla operovaná na karcinom ovárii s metastázemi v pánvy. Po 1 1/2 roce se mi nemoc vrátila, karcinom na slezině, která mi byla odoperována. Taktéž byly metastáze. Po obou operacích jsem měla 6 cyklů chemoterapie (z 8), které musely být ukončeny kvůli nízkým trombocytům. Od první operace mám i problémy s otokem dolní končetiny.Užívám wobenzym, B17 APRICARC s meruňkovým olejem(který obsahuje mimo jiné i hlívu ústřičnou a reishi) a plody rakytníku řešetlákového, dále selen. S přestávkami užívám i graviolu extra PM a čaj z kořene pampelišky. Byla mi doporučena i chlorella a zelený ječmen. Chápu, že nemá smysl toho užívat hodně najednou. V čem se prosím liší Vámi nabízený penoxal. Děkuji za odpověď.
MUDr. Roman Bok
Dobrý den, doplněk stravy Penoxal se liší svým složením, které krom přidaného vitaminu C a beta-glucanu s blahodárným vlivem na organismus, tvoří také látka Biocol, získaná z miroskopické houby, přírodního mikroorganismu. Biocol má velmi cenné bioaktivní látky, které mají jedinečnou schopnost ovlivňovat imunitní systém. Penoxal je přípravek na přírodní bázi, a netluče se tak s žádnými dalšími podpůrnými prostředky. Hezký den
Dobrý den, mám dotaz ,, jdu na operaci,, konizace+curr.prob. Cit.mám 3,3 mám strach ze je to stadium rakoviny a mám to i na slinivce ,,, můj gynekolog říkal že se nemám bát že by poznal v ordinaci že je to nějak vážný na preven. prohl. chodím 1 ročně
MUDr. Roman Bok
Dobrý den.
Preparát Penoxal je vhodný doplněk při léčbě mnohočetného myelomu. Příznivě ovlivňuje imunitní systém, protože při mnohočetném myelomu
dochází k chybné produkci imunoglobulinů a dochází ke vzniku výrazného imunodeficitu, často se přidružují infekční komplikace. Léčba tohoto
onemocnění je velmi zdlouhavá a často dochází k nežádoucím účinkům léčby. Je ale vhodné konzultovat podpůrnou léčbu tímto preparátem s
ošetřujícím lékařem, zvláště byla li provedena léčba kmenovými buňkami.
hezký den.
Dobrý den,dostala jsem k vánocům od své dcery přípravek Penoxal 50mg 120kapslí na myomy v děloze.Prosím o radu kolikrát denně používat.Děkuji za odpověď Svobodová Markéta
MUDr. Roman Bok
Dobrý den, doporučujeme minimálně 2 kapsle denně po dobu 2 měsíců.
Přejeme hodně zdraví
Dobrý den, před 2 roky jsem podstoupila konizaci děložního čípku pro nález L-SIL a H-SIL , z biopsie: ohraničená dyplasie dlaždicového epitelu I.-II. stupně (CIN I-II). Následující 2 roky byly kontrolní stěry z čípku negativní. Při kontrolním vyšetření před měsícem opět ojediněle L-SIL. Chtěla bych se zeptat, zda je pro mě PENOXAL vhodný, v jaké dávce a jak dlouho bych ho měla užívat? Případně jaká další preventivní opatření by byla pro mě vhodná. Děkuji.
MUDr. Roman Bok
Dobrý den.
Dle informací v dotazu se jedná o dysplasie typu Low grade Squamous Intraepitelial Lesion /L-SIL/. Jde o změny ve sliznici, které časem mohou progredovat do High grade Squamous Intraepitelial Lesion /H-SIL/ a ty dále do nádorového onemocnění. Tyto změny postupují relativně pomalu, jde spíše o roky než týdny a měsíce. V každém případě je nutné tyto změny kontrolovat, časové období je určeno dispenzárním programem, který je Vašemu lékaři jistě dobře znám.
Ve Vašem případě bych doporučil užívání Penoxalu 3 kapsle denně. Berte 2 měsíce, pak na měsíc přerušte a pak tento postup zopakujte.
Hezký den, mohla bych poprosit o informaci, zda mohu užívat Penoxal? Čekám na kontrolní výsledky cytologie děložního čípku (před 4 měsíci jsem měla výsledky špatné) a ráda bych to zlepšení nějak podpořila. Mám bolesti občas v podbřišku, nadýmání, často mě bolí v kříži. Mohu poprosit gynekologa o ultrazvuk, jestli je všechno v pořádku nebo se mám s problémy obrátit na obvodního lékaře? Na prevenci na gynekologii chodím 2x do roka, ultrazvuk mi nikdy nabídnut nebyl, bojím se rakoviny, maminka v mém věku prodělala hysterektomii kvůli myomu dělohy. Předem moc děkuji.
MUDr. Roman Bok
Dobrý den,
z dotazu nevyplývá o jaké “špatné” výsledky jde. Mezi normálním výsledkem a špatným výsledkem (pokud budeme předpokládat nádorové onemocnění) je několik stavů, kterým se říká dysplasie. Jde o přednádorové změny, které je nutné sledovat (podobně jako polypy v tlustém střevě). Tyto dysplastické změny mohou být různého stupně – lehká dysplasie, střední a těžká dysplasie. V každém případě jde o změny, které můžou progredovat do nádoru čípku a dle stavu dysplastických změn jsou nutné kontroly v předem daných intervalech. Tyto změny na čípku postupují relativně pomalu, jde o roky, ne měsíce nebo týdny. V tomto případě není nutné pravidelné sledování pomocí ultrazvuku, jen odebírání vzorků z hrdla děložního. Pokud tyto změny dosáhnou těžších dysplasií, pak je nutné tyto změny odstranit, většinou nevelkým chirurgickým zákrokem, kterému se říká konizace čípku. Jde o zákrok bezpečný a nyní se provádí v rámci jednodenní chirurgie.
V každém případě je zde užívání Penoxalu vhodné, protože vzhledem k jeho účinkům včetně posílení imunitního systému a podpory apoptózy (cílená smrt buněk) u dysplastických buněk lze předpokládat zpomalení progrese dysplastických změn. Vhodná dávka jsou 3 kapsle denně.
Hezký den.
Dobrý den, prosím o radu a Váš názor. Manželce (50), byl vyoperován nádor na děloze. Vzali jí dělohu, vaječníky a dvě uzliny. Nádor byl pouze v děloze, neprorůstající. Manželka od dětství trpí chronickou bronchitidou, má silnou rýmu a kašel. Byla jí doporučena radioterapie. Prosím o radu, jestli je vhodné pro manželku užívání Vašeho přípravku Penoxal. Rád bych znal Váš názor na doporučenou radioterapii. Přepisuji Vám závěrečnou zprávu z nemocnice: histol.: Středně, místy málo diferencovanému kribriformně, v jiných úsecích solidně uspořádanému endometroidnímu adenokarcimu. Nádor postihuje víc než polovinu tloušťky endometria, invaze do parametria či perimetria přesvědčivě zastižena nebyla. pT1b N0 MX, RTG plic, sono břicha a cystoskopie negat. Doporučujeme ad KOC-radioterapie. Velmi děkuji za Vaši odpověď.
MUDr. Roman Bok
Dobrý den.
V případě Vaší manželky je jistě tzv. adjuvantní léčba radioterapií vhodná i přes negativní nález v uzlinách. Popisovaný nález včetně TNM klasifikace je velmi příznivý a prognóza dobrá. I přes to bude radioterapie vhodná pro zajištění možných tzv. mikrometastáz, které by někde mohly být (ale také nemusí), spíše jde o zajištění touto léčbou “pro jistotu”. V tomto případě je užívání Penoxalu vhodné v dávce 2×2 kapsle denně, minimálně po dobu ozařování. Pokud jí bude preparát vyhovovat (já věřím, že ano), pak je možné ho dlouhodobě užívat v preventivní dávce 2×1 kapsle.
Hezký den.
Νέ ερώτημα