Πώς λειτουργούν τα καρκινικά κύτταρα, τα λεμφοκύτταρα και το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα καρκινικά κύτταρα, σε σύγκριση με τα υγιή κύτταρα, είναι πολύ συγκεκριμένα. Η διάρκεια ζωής τους και η λειτουργία τους είναι πολύ περίπλοκη και βρίσκεται ακόμη υπό έρευνα. Ωστόσο, έχει αποκαλυφθεί ότι μπορούν να μην εντοπιστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, να αλλάξουν τη λειτουργία του, και να αντισταθούν στις προσπάθειές του για την εξάλειψή τους.

Διατροφή και λειτουργία των καρκινικών κυττάρων

Το κύριο θρεπτικό συστατικό των καρκινικών κυττάρων είναι η ζάχαρη – γλυκόζη. Η απορρόφηση της είναι ταχύτερη και πιο επιθετική από ό, τι είναι από τα υγιή κύτταρα, ως εκ τούτου, οι όγκοι αναπτύσσονται ταχύτερα καταπιέζοντας και στερώντας από τα υγιή κύτταρα και το σώμα θρεπτικές ουσίες. Τα καρκινικά κύτταρα δημιουργούν τους δικούς τους μηχανισμούς λήψης γλυκόζης από τους περιβάλλοντες ιστούς για να καταστεί δυνατή η επαρκής παροχή θρεπτικών συστατικών απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Παίρνουν ενέργεια από τη γλυκόζη που παρέχεται κυρίως μέσω αναερόβιας γλυκόλυσης (διάσπαση της γλυκόζης χωρίς οξυγόνο), σε αντίθεση με τα υγιή κύτταρα τα οποία εξαρτούνται από το οξυγόνο για τον εφοδιασμό τους με ενέργεια. Ο μηχανισμός παραγωγής ενέργειας χωρίς οξυγόνο έχει πιθανώς αναπτυχθεί λόγω της ταχείας ανάπτυξης του όγκου, η οποία βρήκε ότι είναι δύσκολο να αποκτήσει το οξυγόνο από την παροχή αίματος. Η παραγωγή ενέργειας από γλυκόλυση δημιουργεί ένα προϊόν απόβλητο, το γαλακτικό οξύ που προκαλεί σημαντικά υψηλότερη οξύτητα γύρω από τον όγκο. Το γαλακτικό οξύ ως υποπροϊόν της γλυκόλυσης δημιουργεί πρόβλημα στα Τ-κύτταρα - κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να μην μπορούν να λάβουν πλήρως δράση κατά του όγκου. Επιπλέον, το γαλακτικό οξύ δρα ως αντιοξειδωτικό και εξουδετερώνει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες ,οδηγεί σε μείωση της αποτελεσματικότητας της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας που παράγουν ελεύθερες ρίζες με σκοπό να καταστρέψουν τον όγκο. Ο καρκίνος μπορεί έτσι να παρεμποδίσει τις προσπάθειες για την καταστροφή του, ενώ περιορίζει την δράση των Τ-κυττάρων. Η αντιοξειδωτική δράση τους καθώς επίσης και η έλλειψη οξυγόνου γύρω από τον όγκο αναστέλλει την επίδραση ορισμένων φαρμάκων. Επιπλέον, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον τους - παρέχοντας το γαλακτικό οξύ στους ινοβλάστες με αντάλλαγμα τη λήψη μίας ουσίας που μειώνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας(δηλαδή χημειοαντίσταση). Χρησιμοποιώντας και άλλους παραγόντες όπως οι κυτοκίνες, ο όγκος περιορίζει την ανοσολογική απόκριση, και μέσω παρατεταμένης φλεγμονής αλλάζει τα Τ-κύτταρα τα οποία ξεκινούν την προστασία των δικών τους ιστούς αντί να επιτεθούν σε αυτόν.

Όγκοι και γλουταμίνη

Ορισμένοι τύποι όγκων επιλέγουν διαφορετικά τροφή για την ανάπτυξή τους – την γλουταμίνη, ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που συνήθως βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι αθλητές χρησιμοποιούν καθαρή μορφή γλουταμίνης για την ταχύτερη ανάπτυξη των μυών τους, ή μπορεί να βοηθήσει και τους ασθενείς με καρκίνο στην αύξηση του σωματικού τους βάρους. Η γλουταμίνη δεν αποτελεί κίνδυνο για τους υγιείς ανθρώπους, αλλά για τον καρκίνο είναι αναντικατάστατη. Σε ασθενείς με καρκίνο, τρέφει κυριολεκτικά τον όγκο και αναστέλλει ως εκ τούτου την επίδραση της θεραπείας. Επομένως, η γλουταμίνη πρέπει να χορηγείται στο τελικό στάδιο της νόσου όταν πλέον δεν υπάρχει πιθανότητα για ανάκαμψη. Η διάσπαση της γλουταμίνης γίνεται σε αλκαλική αμμωνία, η οποία εξουδετερώνει το όξινο καρκινικό περιβάλλον και έτσι συμβάλει στην αποτελεσματικότητά της θεραπείας.

Αλλαγές στην διατροφή στην θεραπεία του καρκίνου

Η “διατροφή” του όγκου και τα προϊόντα του μεταβολισμού του βοηθάν το ένα τον άλλο. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να αποκλειστούν όλες οι πιθανές πηγές διατροφής του όγκου κατά τη διάρκεια της θεραπείας και να ανασταλθεί ο μεταβολισμός της γλουταμίνης και της γλυκόζης με τα κατάλληλα μέσα – χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, αποφεύγοντας τρόφιμα πλούσια σε γλουταμίνη, φυσικά συμπληρώματα – υψηλής ποιότητας πράσινο τσάι (Matcha και Sencha είναι γνωστά για την υψηλότερη περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες), η ρεσβερατρόλη (αντιοξειδωτικό που εμποδίζει το μεταβολισμό της γλυκόζης), βιταμίνη C και με ιδιαίτερα υγιεινή ωμοφαγική διατροφή πλούσια σε αλκαλικές τροφές: όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, υψηλής ποιότητας έλαια και λίπη τα οποία ενισχύουν την ανοσία και ανακουφίζουν. Άλλες μέθοδοι ανακούφισης και ενίσχυσης της διαδικασίας ανάκαμψης είναι οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, η τακτική νηστεία, τρώγοντας πράσινα τρόφιμα (Chlorella, χλόη κριθαριού, σπιρουλίνα), η αλόη, τα goji berries, ο κολλοειδής σίδηρος, η τακτική υπαίθρια άσκηση, να αφιερώνετε χρόνο στους αγαπημένους σας και να κάνετε δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά.